Kockázat nélkül nincs bűvészet

2016-07-20 14:31:29

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kockázat nélkül nincs bűvészet

- Hajnóczy Soma Odett testi épségét teszi kockára egy trükk miatt

Múlt héten igencsak felkavarta a kedélyeket az a lengyel bűvész, aki egy élő reggeli tévéműsorban egy félresikerült bűvésztrükk miatt átszúrta egy szöggel a műsorvezető hölgy kezét. Az ilyen - szerencsére ritka - balesetekben mutatkozik meg, hogy a bűvészkedés messze túlmutat a gyermekded produkciókon és hatalmas koncentrációt, összeszedettséget és bizalmat igényel. Elég, ha csak egy dolog nem úgy alakul, mint a próbákon, és máris könnyen megsérülhetnek a résztvevők. Ez a veszély faktor azonban elengedhetetlen a valóban lenyűgöző ás hihetetlen produkcióhoz. A félresikerült trükköt ezúttal Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok mutatta be Odettel.

Lehetséges,hogy valaki szájjal elkapjon egy pisztolyból kilőtt golyót, kiszabaduljon megkötött kézzel egy vízzel teli lezárt medencéből vagy épségben megússzon egy kettéfűrészelést? A világ legnagyobb bűvészei és illuzionistái már számtalanszor elhitették velünk, hogy ez igenis lehetséges. Természetesen minden ilyen életveszélyes mutatványt több éves gyakorlás előz meg, és minden egyes mozzanatot másodperc pontossággal terveznek meg. Sajnos, mint a legtöbb szakmában a bűvészetnél is valami hiba folytán akár életveszélyes sérülést is szenvedhet a bűvész vagy akár a trükkben résztvevő néző, úgy mint, ahogy a minap a lengyel bűvész véletlenül megsebesítette élő adásban a műsorvezetőt.

A bűvésztörténelem során több olyan sajnálatos baleset is történt, amiben a trükknek az egyik részvevője megsérült vagy akár az elhibázott mutatvány valakinek az életébe került:

1.) Arnold Buck (1840): A bűvésztrükkök hangulatát még inkább fokozza, ha a közönségből felhívnak egy segédet a színpadra. Így cselekedett Arnold Buck is, aki a „Golyó elkapás” műsorszámához megkért valakit a közönség soraiból, hogy töltse meg neki a pisztolyt. A töltés során véletlenül egy éles töltény is belekeveredett a pisztolyba, ami végül a bűvész halálát okozta.

2.) Joe Burrus (1990): Halloween estélyén, Kaliforniában Joe Burrus megkötözve egy üvegkoporsóban 7 méter mélyre temettette el magát, 9 tonna cement alá. Az üvegkoporsó üvege nem bírta a terhelést és a mutatvány közben beszakadt, a bűvészt pedig nem tudták kiszabadítani a föld alól.

3.) Princess Tenko (2007): A lélegzetelállító műsorszámairól és látványos fellépő ruhairól híressé vált Princess Tenkonak egy japán fellépése volt az utolsó. Egy dobozba bújt, amibe kívülről több helyen kardokat szúrtak. A bűvésznő nem bújt ki időben a dobozból így több helyen eltalálta a kardszúrás, amelyekbe bele is halt.

„A bűvésztrükkök bemutatása során a közönség soraiból felhívott segédek gondolkodás nélkül követik a bűvész utasításait. Ez hatalmas bizalom a nézőktől, ami miatt a bűvésznek nagy a felelőssége, főleg olyan trükköknél, aminél valaki megsérülhet. A lengyel bűvészhez hasonló, szerencsétlen baleset az én produkciómban nem történhet meg, mert csak akkor vágok bele ilyen veszélyes trükkbe, ha 120%-is biztos vagyok magamban, és ha a trükköt bevetés előtt több százszor elgyakoroltam.” – fejtette ki Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok a napokban történt bűvész baleset kapcsán. „Felkértem Odettet, hogy mutassa be velem a lengyel műsorban félresikerült trükköt, hogy ne az a negatív kép maradjon meg az embereknek a bűvészkedés kapcsán” – tette hozzá Soma.

„Nagyon örültem Soma felkérésének, azért kicsit izgultam a trükk felvételénél, hiszen a lengyel műsorvezető balul elsült próbálkozása nem volt túl bíztató, de bíztam Soma profizmusában.” – nyilatkozta Odett a felvétel után. A trükköt az alábbi linkre kattintva lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=-b4jDLEf8f8

A nagy átlagot tekintve a bűvészmutatványokon való részvétel nem életveszélyes, sokkal inkább szórakoztató. Ma már egyre kevesebben használnak a bűvésztrükkökhöz olyan eszközöket, ami veszélyeztetné a nézők vagy a bűvész testi épségét, mivel az illúziókeltés a cél – hiszen ahogy azt Somától is megtanulhattuk, hogy „Semmi sem az, aminek látszik”.

További híreink

MINDEN JOG FENNTARTVA, 2013